Ekonomi

Et fiyatlarına ramazan öncesi büyük zam

Kırmızı et fiyatı bir ayda yüzde 30 arttı. Ulusal Kırmızı Et Kurumu verilerine göre dana karkasının kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 lira olurken, ortalama 175 lira oldu. Kasaplarda kıymanın ağırlığı 300 liraya yakındı.

Dünya gazetesinden Emel Yiğit’in haberine göre; Et fiyatlarındaki artış, bazı illerde şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapanmasına bağlanırken, hastalığın şu anda fiyatlara yansıyacak bir sorun oluşturmadığı da ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fahiş fiyatlara et, kasaplık hayvanları Avrupa ve Güney Amerika’dan, karkas eti ise Avrupa’dan ithal edeceği bildirildi.

‘AUM FİYATI DAHA FAZLA ARTIRIR’

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Ahmet Yücesan, Türkiye’nin tamamını kapsayan bir karantina olursa fiyatların daha da yükseleceğini söyledi. Şu anda böyle bir durumun olmadığına dikkati çeken Yücesan, bölgesel tedbirlerin alındığını bildirdi.

‘MALİYETLER ARTTI, YÜKSELİŞ KAÇINILMAZ OLDU’

Türkiye Kasaplar, Besicilik Et ve Et İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da et fiyatlarındaki artışın bazı illerde görülen şap hastalığından değil, Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığını da belirtti. “Ayak ve ayak hastalığı yaygın bir hastalıktır. Önlenebilir bir hastalıktır. Belgeleri de aldık. İller, ilçeler seferber oldu. Her yerde değil. Belli noktalar var. Ama hastalığın aşısı var. Artık o kadar önemli bir hastalık değil” diyenler, fiyatlardaki artışın hastalıkla ilgili olmadığını vurguladı.

Yardımcı’nın değerlendirmesine göre, geçtiğimiz ramazan ayında et fiyatlarına zam yapılmadı. Ancak bu yıl artan girdi maliyetleri nedeniyle artışlar kaçınılmaz oldu.

‘ETİN FİYATI MALİYET OLARAK ARTIŞ OLMADI’

Artan girdi maliyetleri karşısında et fiyatlarının düşük olduğunu kaydeden Osman Yardımcı, şöyle devam etti: “Yem fiyatları 4 kat arttı ama et yüzde 100 artmadı. Biz aracıyız, alıp satarız. ESK’ye et getirirseniz şubeniz gibi satarız diyoruz. Ama devletle rekabet edemeyiz. Onların işçisi var, kirası var, elektriği devletten ama bizim öyle bir şansımız yok. O imkanlara sahip olalım, ucuza verelim. Peynir gibi diğer temel gıdalara bakın. 5-6 kat artış var. Ama et fiyatındaki artış yüzde 100’ü bulmadı.”

sehitkamil-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu